Hliněná omítka je v dnešní době luxus. Vy si můžete tento luxus dopřát i téměř zadarmo, pokud jste ochotní přiložit ruku k dílu. Nic složitého na tom není a pokud se něco pokazí, lze to snadno opravit. Pobývat v místnosti s hliněnou omítkou je velice zdravé, protože hlína pomáhá udržovat optimální vlhkost a je 100% přírodní a recyklovatelná. Hlavní surovinou pro přípravu omítky je jílovitá hlína, kterou seženete od kohokoli, kdo kope například základy domu. Lidé vám rádi poskytnou tento materiál zdarma nebo za odvoz. Jílovitá hlína se nachází pod vrstvou ornice. Poznáte ji tak, že je rezatá a mazlavá. Je dobré, když v ní není moc kamenů, protože pak je s tím hodně práce pro jejich odstranění. Dále budete potřebovat písek (bračický a jemný), řezanku, kravskou kejdu (v případě venkovních omítek) a vodu. Materiál hrubé a jemné omítky lze využít na tvorbu různých plastik.

Hliněné omítky se dělají venkovní (na slaměné balíky nebo na cihlový povrch) a vnitřní. Vnitřní omítky lze dělat téměř na jakýkoli povrch. My máme vevnitř příčky desek OSB. Omítka samotná by na OSB desce držela špatně a proto jsme nejdříve stěny pokryli rákosem (palachem). Rákos lze připevnit pomocí sponek nebo rákosníků. Je dobré, když je rákos spletený z nerezových nebo pozinkovaných drátků, protože železné mouhou časem vlivem vlhkosti rezavět a rez se může objevit i na omítce. V následujících řádcích vám popíšu krok za krokem, jak si můžete takovou omítku svépomocí udělat i u vás.

1/ Špric

a/ Jílovitou hlínu z výkopu přesejeme přes katr nebo hrubé síto tak, abychom se zbavili velkých kamenů a zbytků rostlin. Přesívat lze lehce jen vyschlou hlínu. Je dobré si ji předem nakopat motyčkou a nechat poschnout na sluníčku tak, aby se pěkně drobila.

b/ Takto nahrubo přesitá hlína je připravená k použití pro přípravu špricu nebo hrubé omítky. Pokud se ale chystáte i na finální jemné omítky, je dobré si hlínu už v tuto chvíli přesít přes jemné síto. Hlínu, která sítem nepropadne použijte na přípravu špricu a hrubé omítky.

c/ Jestliže budete jako závěrečnou vrstvu dělat i jemnou fajnovou omítku, přesijte ještě hlínu přes síto s oky velikosti 1×1 mm.

d/ Přesitou hlínu z bodu (1a) nebo tu, která nepropadla oky jemného síta (1c) nasypte do kbelíku, který je do 1/4 naplněn vodou. Postupně hlínu přidávejte a pomocí lopatky nebo ručního míchadla vytvořte špric konzistence jogurtu.

e/ Na světě je první vrstva hliněné omítky. Tutu vrstvu naneste na rákosovou rohož (v případě venkovní hliněné omítky na sláměné balíky). Špric je možné nanést i rovnou na cihlovou zeď. Nám se osvědčilo nanášení rukama. Je dobré si pro nanášení obléct látkové rukavice, abyste si nepodřeli ruce o hřebíky nebo dráty rákosové rohože. Při nanášení dbejte na to, aby se špric dostal mezi stébla a došlo k dobrému přilnutí rákosu k podkladu. Pokud potřebujete vyplnit díry mezi balíky, smíchejte špric se slámou a touto hmotou díry vyplňte. Špric můžete nechat zaschnout, ale nemusíte. Pokud máte ještě energii a čas, tak se můžete pustit rovnou do hrubé omítky.

2/ Hrubá omítka

a/ Pro přípravu hrubé omítky budete potřebovat vodu, přesitou hlínu přes hrubé síto, písek (bračický nebo i jemný) a řezanku. Řezanku vytvoříte tak, že rozděláte balík slámy a několikrát stébla přejedete sekačkou na trávu. Z dlouhých stébel se tak stanou krátká, která jsou výborná jako výplň pro hrubou hliněnou omítku. Zamezí praskání omítky a zvýší její soudržnost. Hlína slouží jako pojivo a písek s řezankou jako plnivo. Snažte se, aby bylo hlíny ve směsi co nejméně, protože její příprava je pracná. Nám se osvědčil poměr 1 díl hlíny + 1-2 díly písku + 1 díl řezanky. Jestliže děláte venkovní hrubou omítku, tak je dobré do této směsi ještě přimíchat 1 díl čerstvé kravské kejdy (toho, co kravičky nadělají ráno – je to tekuté a plné natrávené trávy). Kravská kejda je totiž mastná a pomáhá zvýšit odolnost proti vodě, pokud nemáte omítku pod střechou. Kdybyste nepřidali kejdu a měli omítku vystavenou dešti, tak se vám zřejmě brzy smyje. Vlastnosti hlíny se mohou lišit v různých částech Země a tak je možné, že i poměry materiálů mohou být právě u vás jiné.  My jsme si předem udělali vzorky různých vrstev, které jsme nechali zaschnout a podle nejlepšího jsme namíchali směs pro celou plochu.

Hrubou omítku lze připravit ručně lopatkou, ručním míchadlem nebo i v obyčejné míchačce. Záleží jen na tom, kolik jí potřebujete. Pokud omítáte celý dům, vyplatí se zapůjčení hnětacícho stroje na hlínu. Pokud potřebujete omítnout jeden pokoj v domě, dá se to zvládnout i ručním míchadlem.

b/ Hotová směs na hrubou omítku je mokrá, mazlavá a hustá. Hrubou omítku nanášíejte na stěnu omítnutou špricem rovnoměrně hladítkem v tloušťce asi 1-3 cm. Snažte se, aby byl povrch co nejrovnější a to obzvlášť, pokud plánujete nanášet ještě finální jemnou omítku. Je dobré, když je povrch vlhký, takže pokud vám špric vyschnul, tak jej před nanášením hrubé omítky postříkejte zahradní hadicí (v případě venkovní omítky) nebo pro zvlhčení použijte velkou malířškou štětku namočenou ve vodě (v případě vnitřních prostorů).

c/ Následně nechejte povrch dobře vyschnout. V případě vnitřních prostor si pro rychlejší schnutí můžete pomoci třeba větrákem. Pokud omítka bude schnout ve vnitřních prostorech pomalu, tak se mohou začít vytvářet na povrchu plísně. Takto vytvořený povrch můžete už považovat za finální.

4/ Jemná omítka

a/ Pokud vás práce s hlínou pořád baví a chcete mít povrch krásně jemný, pokračujte po vyschnutí hrubé omítky v tvorbě jemné (fajnové) hliněné omítky. Pro tento případ si lidé často kupují již hotové směsi hliněných omítek. Nám to ale přišlo zbytečné. Není to zrovna levná záležitost a namíchat si vlastní směs zas tak pracné a složité není. Potřebujete k tomu jemnou hlínu, kterou jste získali už v bodě (1c) a co nejjemnější písek.

b/ Omítku připravíte tak, že si do kbelíku nalijete vodu (do 1/4) a přidáte jemnou hlínu a jemný písek v poměru 1:2. Pokud je tato omítka určená na ven, přimíchejte do ní ještě jeden díl kravské kejdy (bez vláken). Do finální omítky můžete přidat i různé pigmenty určené pro barvení směsi na hliněné omítky. Konzistence hmoty by měla být jako hustý jogurt. Prostě taková, že lze směs nanést na hladítko a snadno rozetřít po stěně. Směs můžete míchat ručně lopatkou, ručním míchadlem nebo i v obyčejné míchačce.

c/ Na stěnu nanášejte velice slabou vrstvu omítky. Spotřeba jemné omítky je malá, pokud máte hezky vyrovnaný povrch hrubé omítky. Povrch nechte zaschnout.

d/ Zřejmě po nanesení a zaschnutí jemné omítky budou na stěně šmouhy a rýhy. Z toho si ale nic nedělejte, protože povrch ještě můžete zafilcovat. Používá se k tomu hladítko, na kterém je z druhé strany houba. Houbu namáčejte do vody, přejíždějte půl oblouky po stěně a vždy potom oklepte o síto písek, který se na houbu zachytí. Nebojte se přitlačit. Takto zarovnáte i velké rýhy. Po zaschnutí můžete povrch ještě jednou zafilcovat suchým hladítkem s houbou a zamést smetáčkem. Odstraníte tak zbytkový písek, který by opadával. Krásná omítka je na světě! Stěnu můžete nechat přirozeně hliněné barvy nebo je možné ji natřít například kaolínem pro získání bílého vzhledu. Jemnou omítku různých barev můžete i vrstvit a pak do povrchu různě hluboko vyrývat ornamenty.

Zde se můžete podívat, jak jsme společně zateplili a omítli celý dům zvenku. Teď pokračujeme tvorbou prostorů vevnitř.

Tento článek vzniknul na základě našich zkušeností na stavbě u nás a našich přátel. Nejsme odborníky v oboru přírodního stavitelství. Jen si tak patláme, daří se nám to a také nás to baví.

Dům lze postavit a upravovat pomocí místních materiálů, které nepodléhají přírodu zatěžující výrobě, daleké přepravě ani zbytečným obalům. Spoustu věcí si můžeme udělat sami a často nám rádi pomohou i nadšení dobrovolníci. Tímto stylem uvažování a konání získáváme dovednosti i nové přátele. Doufáme, že inspirujeme i ostatní. Kdybyste se chtěli přijet k nám podívat, tak nás neváhejte kontaktovat.