Komunitní farma byla dlouho pouhým přáním Lenky a Igora. Letos jsme konečně našli vhodný pozemek, který jsme dlouhodobě pronajali a 22.5.2019 založili komunitní farmu. Dali jsme to vědět světu a postupně se k nám přidávají lidé v souladu s myšlenkou komunitního farmaření. Vše, co farmu tvoří, jaká je a kam bude směřovat, zaleží na členech komunity.

Začali jsme zlehka pokosením louky, vytvořením prvního vyvýšeného záhonu a obecního kompostu. Důležité je také společné zázemí, a tak jsme vytvořili ohniště a kolem něj posezení z palet, které byly určené k likvidaci.

Založili jsme chov slepic a krůt, které máme zatím u domu, ale chceme je přemístit na louku, jakmile pro ně vytvoříme podmínky.

Skupinka členů se pustila do včelaření.

Nedalo nám to a začali jsme i s chovém králíků. Ke krmení králíků využíváme seno, které nám nabídli místní.

Napěstovali jsme ze semínek ovocné stromky krajových odrůd, které už začínáme sázet.

Sklizeň letošního roku jsme oslavili hrou na Mabona, kterého jsme nakonec našli a vysvobodili ho zapálením ohně.

V zimě budeme společně péct chleba, vyrábět rámečky pro včely, tvořit z přírodních materiálů a plánovat aktivity na farmě. Chystáme i přednášku pro veřejnost o našem komunitním farmaření.

Příští rok začneme s chovem dojných koz a vytvoříme více záhonů na pěstování zeleniny. Pečlivě sbíráme semínka krajových odrůd a průběžně budeme sázet ovocné stromy.

Co dalšího budeme příští rok dělat záleží jen na nás a třeba i na vás, pokud se k nám přidáte. Jestli je vám myšlenka komunitního farmaření blízká, neváhejte nás kontaktovat a přijít se za námi podívat 🙂