Listnáč za vánoční smrk nebo borovici

Komunitní farma se zaměřuje nejen na soběstačnost v potravinách, ale také na ochranu přírody a zvýšení biodiverzity v krajině. S pár lidmi z naší party za naše úspory skupujeme lesy v různém stavu a snažíme se z nich vytvořit přírodě blízký les – ideálně neprodukční prales, pokud to místo dovoluje. Někdy naše snaha spočívá jen v nic nedělání, protože na určitých místech se zdravý a druhově rozmanitý les s původními druhy snadno vytvoří sám. Jsou ale místa výrazně změněná člověkem a právě tam procesu obnovy kýženým směrem musíme pomáhat.

Jeden z našich lesů se nachází v blízkosti Drvalovic. Předchozí majitel provedl po předchozí kůrovcové kalamitě rozsáhlou výsadbu smrku a borovice, které do této oblasti nepatří. Monokulturu smrků a borovic se postupně snažíme nahradit pestrou škálou původních druhů listnatých stromů nebo stavíme oplocenky pro přirozenou obnovu, pokud je naděje, že by tam mohla proběhnout. Jediné potěšení, které smrčky a borovice ještě mohou poskytnout, je použití na vánoční stromek.

Proto nabízíme na prodej

smrky a borovice z našeho lesa o výšce 1,5 – 3m za 250 Kč za kus.

Stromky jsou to pěkné, ale nejsou vypěstované ve školce přímo pro tento účel, proto nečekejte pravidelně narostlé skvosty. Radost mohou stromky udělat hned několikrát, protože peníze získané za ně se poměrově rozdělí takto:

1/3 pro zaplacení nákladů spojených s vyřezáváním a dopravou stromků

1/3 pro nákup potřebných věcí určených k přirozené obnově lesa (především pro stavbu oplocenek, semen nebo sazenic listnáčů)

1/3 pro nákup potřebných věcí určených pro aktivity komunitní farmy Olešná

Pokud se vám tento záměr zamlouvá, stačí nás kontaktovat a stromek si do středy 16.12. 2020 objednat.

Potřebujeme vědět: druh (borovice/smrk), přibližná délka, počet, vaše jméno. Objednávejte e-mailem na info@komunitnifarma.cz nebo volejte na 728 818 977.

Předem objednané stromky budou k vyzvednutí během víkendu

19. – 20.12.2020 vždy od 9:00 do 16:00h na adrese Olešná 20, Blansko.

Stromky bude vydávat Igor (tel.: 728 515 335).

Po domluvě je možné i vyzvednutí v pozdějších hodinách.